ייצור פתיתי קרח יבש

יעילות הטכנולוגיה של ניקוי בהתזת קרח יבש בחיטוי משטחים וציוד בתעשיית המזון

תעשיית המזון  – קודם כל היגיינה

בתעשיית המזון, החיים הם הדבר העיקרי. מאפיות, מחלבות, מפעלי בשר ועשרות מוסדות אחרים

מייצרים אלפי טונות של מזון כל יום, ומקפידים על סניטציה ללא פשרות בקווי היצור שלהם. כל מה שצריך זה חלקיק מיקרוסקופי ובלתי נראה של זיהום, והתוצאות עלולות להיות טרגיות: הרעלות מזון חמורות, תגובות אלרגיות ובעיות בריאותיות.

משרד התברואה מוציא עשרות אזהרות כל שנה.

קשה למצוא פתרון

ניקיון בייצור מוגדר לפי שורה של חוקים ורגולציות בנושא ההיגיינה, ודברים אלו מנוהלים למעשה על ידי מפקח האיכות. מוטלת עליו עבודה רצינית: לוודא שהמפעל נשאר נקי, ללא הפרעות ברצף הייצור והמשלוח ללקוחות. לא פשוט לאזן בין שתי הדרישות הללו. ללא ניהול ראוי, כל פיסת מזון מהווה סכנה בריאותית חמורה לצרכנים. אם המשלוחים נפגעים, חברת המזון מסתכנת בקנסות, תביעות וביטולי חוזים.

המציאות במפעלי המזון

צריך רק כמה שניות של שאריות כדי לסתום מכונה. בצקים, דבשים וחומרים צמיגיים אחרים יכולים להתפשט על פני אזור הייצור ולמצוא את דרכם למסועים, לתנורים, ואף לציוד אריזה. בייצור בשר, זיהום בקטריאלי הוא סיכון אמיתי. זיהום של חומרים נאים על ידי קליפות בוטנים עלול לעורר אלרגיות קשות.

מוסדות רבים מנקים את שאריות הייצור בצורה ידנית. ניקוי וסניטציה של קו יצור אחד עלול לקחת מספר ימים. צריך לעצור את הייצור, לנתק את מכונות הייצור מהחשמל ולחכות עד שיתקררו, ויש להעסיק עובדים נוספים בתחזוקה ובארגון העבודה שהתווספה. האלטרנטיבה שבניקוי במים בלחץ גבוה מביאה לשאריות נוזליות בנפח של מאות ליטרים, שאותם יש לשאוב החוצה ולדאוג לסילוקם. כל זה מוביל לעלויות גבוהות ולנטל על הסביבה, וכן מכריח אותנו לחכות לייבוש המכונות לפני שנוכל להמשיך בייצור.

ניקוי בהתזת קרח יבש )פחמן דו חמצני מוצק( נמצא בשימוש כבר עשרות שונים במדינות מערביות. מנהל המזון והתרופות בארה"ב ממליץ על הטכנולוגיה הזו לשימוש במפעלי מזון כטכנולוגיית הניקוי הטובה ביותר האפשרית.

ניקוי עם פתיתי קרח יבש מוריד את זמן ההמתנה לחמישית בלבד. קרח יבש לא מוליך חשמל ולא שוחק, וניתן להשתמש בו על משטחים חמים. כמו כן, הוא אינו יוצר שאריות משניות:

 אין צורך בניתוק או בפירוק מכונות או קווי יצור  הניקוי הוא חלק מתהליך הייצור  ציוד נקי לא דורש תהליך חיטוי נוסף

ממצאים מיקרוביולוגיים

1. קרח יבש

קרח יבש הוא הצורה המוצקה של פחמן דו חמצני בטמפרטורה של 79- מעלות צלזיוס. קרח יבש אינו רעיל, חסר ריח, מונע גדילת בקטריות, פטריות ונבגים, וממעיט זיהום ביולוגי. הוא מפחית בהתפתחות של שמרים ושל בקטריות אחרות שעלולות לפגום בקווי הייצור של מבשלות, מאפיות, ומוסדות אחרים בעלי טמפרטורות גבוהות ולחות רבה. הסרת המזהמים האלה עם כימיקלים חזקים לא עולה בקנה אחד עם דרישות רגולטריות להיגיינה.

2. בדיקה

דיאגנוזה מדעית של דוגמיות בקטריאליות ממשטחי ייצור במפעלי מזון, שנאספו לפני ואחרי הניקוי

בטכנולוגיית התזת הקרח היבש החדשנית של ICS ניקוי קרח יבש s.r.o

מושא הבדיקה: שתי דגימות – לפני ואחרי השימוש בטכנולוגיית התזת הקרח פרמטרים לבדיקה:

תאריך הגעת הדוגמיות למעבדה: 27.4.2020. הדוגמית התקבלה בטמפרטורה של 6 מעלות צלזיוס. הבדיקה התרחשה בין 27-30.4.2020.

מאפיינים קבוצתיים: ממצאים מיקרוביולוגיים: סטפילוקוקים, Pseudomonas aeruginosa, חיידקים אנטריים, שמרים,

עובשים, מיקרואורגניזמים קוליפורמיים, TPC .

3. מדידה

ICS ניקוי בקרח יבש s.r.o סיפקו את ציוד הניקוי בקרח יבש ואת פתיתי הקרח היבש. חלקיקי הקרח היבש יוצרו מפחמן דו חמצני נוזלי באמצעות מגרסה מיוחדת. הפתיתים הגיעו למשטחים באמצעות ציוד להתזת קרח יבש. הכמות הייתה תלויה ברמת הזיהום של המשטח )בערך 20 ק"ג של פתיתי קרח יבש בקוטר 3 מ"מ(. הלחץ נקבע לבין 3 ל-5.5 בר )מקסימום(.

נלקחו דגימות מיידיות ממשטחים לפני ואחרי התזת הקרח היבש, כדי לבדוק את האפקט הכולל של קרח יבש על המיקרובים.

הקפדנו על תקני 6888-1 EN ISO ו-21527-2 ISO בזמן לקיחת הדגימות מהמשטחים.

4. תוצאות

התוצאות מכל המדגמים שנלקחו אחרי התזת הקרח היבש מראות הפחתה משמעותית במזהמים על המשטחים השונים. הירידות הגדולות ביותר נמצאו בשמרים, בחיידקי ה-Pseudomonas aeruginosa ובחיידקים האנטריים, עם יעילות של כמעט 100%. נוכחות הפטריות על המשטחים ירדה ב-97% אחרי התזת הקרח היבש; כמות הסטפילוקוקים והחיידקים הקוליפורמיים על המשטחים הופחתה ב- 99%.

5. מסקנות

אפקט הניקיון המושג על ידי פתיתי הקרח היבש מחליש את הקשר בין המזהמים למשטחים באמצעות שוק תרמי. יתרון נוסף של התזת קרח יבש נמצאת בכך שהיא מעלימה את הצורך בטיפול בשאריות משניות, ושאינה דורשת סגירה או הפרעה של רצף הפעילות בקווי הייצור.

ההשפעה של גרגרי הפחמן הדו חמצני הגיעה לכל המיקרו-אורגניזמים שנבדקו על המשטחים במחקר. זאת בזכות הפעולה המשולבת של אנרגיה קינטית הנוצרת מהטחת הגרגרים בחומר, הסובלימציה של הפחמן הדו חמצני שהופכת את הפתיתים לגז )ומכפילה את נפח הפחמן הדו חמצני פי 700-800(, והשוק התרמי של 78.5- מעלות צלזיוס.

ישנם פתרונות נוספים לחיטוי הזמינים בשוק מלבד שיטת התזת הקרח היבש, כגון שטיפה במים, קירור אוויר או ניקיון בלחץ מים. עם זאת, הקרח היבש אפקטיבי יותר מכל שאר השיטות גם יחד. שלא כמו ניקיון בלחץ מים, להתזת קרח יש אפקט של חיסול בקטריות.

אחרי שמשתמשים בטכנולוגיית הניקוי בהתזת קרח יבש, 100% מכל המשקעים והשאריות של שריפה ושומנים מוסרים, גם מחלקים מוסתרים של מכונות. הכמות הכוללת של שמרים, פטריות ומיקרואורגניזמים אחרים שנמצאו בדגימות שנלקחו למעבדה ירדה ב-99% כתוצאה מהתזת הקרח היבש.